Omkring 33% av de som studerar på högskolan har blivit antagna genom sitt högskoleprovsresultat, men vad är egentligen högskoleprovet?
Morgan
för ett år sedan
Högskoleprovet erbjuder en möjlighet för alla, oavsett om du vill göra ett karriärbyte eller om du studerar på gymnasiet.
Nora
för ett år sedan
DTK
DTK-delen på högskoleprovet handlar om "Diagram, Tabeller och Kartor." Denna del testar din förmåga att tolka och använda information som presenteras i grafisk form, inklusive diagram, tabeller och kartor. Här är en grundläggande förklaring av denna del:
Leon
för ett år sedan
ELF
ELF-delen på högskoleprovet handlar om "Engelsk Läsförståelse." Denna del testar din förmåga att förstå och tolka texter på engelska. Här är en grundläggande förklaring av engelsk läsförståelse på högskoleprovet:
Mathilde
för ett år sedan
LÄS
LÄS-delen på högskoleprovet handlar om "Svensk läsförståelse". Det syftar till att testa din förmåga att förstå och analysera texter, inklusive skönlitteratur, sakprosa och tidningsartiklar. Här är en grundläggande förklaring av den svenska läsförståelsedelen:
Daniel
för ett år sedan
KVA
KVA-delen på högskoleprovet handlar om "Kvantitativa Jämförelser." Denna del syftar till att testa din förmåga att jämföra och analysera kvantitativa data, såsom siffror, procentandelar och proportioner. Delen är uppbyggd av 20 uppgifter per högskoleprov där den uppskattade tiden är 20 minuter eller 1 minut per fråga. Därför gäller det att snabbt kunna tolka och lösa problemet. Här är en grundläggande förklaring av kvantitativa jämförelser:
Leon
för ett år sedan
NOG
NOG-delen på högskoleprovet handlar om "Kvantitativa Resonemang." Denna del syftar till att testa din förmåga att resonera och dra slutsatser baserat på kvantitativa data och matematiska information. Här är en grundläggande förklaring av kvantitativa resonemang:
Leon
för ett år sedan
ORD
ORD-delen på högskoleprovet handlar om "Ordförståelse". Denna del syftar till att testa din förmåga att förstå och tolka ord och deras betydelser. Här är en grundläggande förklaring av denna del:
Leon
för ett år sedan
XYZ
XYZ handlar om matematisk problemlösning och är en av de mest grundläggande färdigheterna inom matematik. Det handlar inte bara om att räkna ut ekvationer eller memorera formler, utan om förmågan att tänka kreativt och logiskt för att lösa problem. Första delen på högskoleprovets kvantitativa del är 24 uppgifter matematisk problemlösning som har en uppskattad lösningstid på 24 minuter, eller 1 minut per uppgift.
Daniel
för ett år sedan
MEK
MEK-delen på högskoleprovet handlar om "Meningskomplettering". MEK testar din förmåga att slutföra meningar på ett korrekt och meningsfullt sätt. Här är en grundläggande förklaring av meningskompletteringsdelen:
Emil
för ett år sedan
Ett bråk är en matematisk representation av en del av en helhet. Det är ett sätt att dela upp något i mindre delar. Bråk består av två delar: en täljare och en nämnare. Täljaren representerar antalet delar du har, medan nämnaren representerar det totala antalet delar i helheten. Bråk är användbara för att representera delar av en helhet, och de används i en mängd olika situationer inom matematiken och vardagen. Det är viktigt att förstå de grundläggande reglerna för bråk eftersom de är grunden för många andra matematiska koncept och dyker frekvent upp på högskoleprovet.
Morgan
för ett år sedan
Dessa potensregler är användbara verktyg inom matematik och används för att förenkla och utforska uttryck med potenser och exponenter. De tillämpas i olika matematiska områden och är grundläggande för att lösa problem som involverar potenser och exponenter. Detta är väldigt viktigt att veta inför högskoleprovet då det ofta förekommer uppgifter som inkluderar följande regler.
Leon
för ett år sedan
Geometri är en gren inom matematiken som handlar om att studera former, storlekar och egenskaper hos objekt i rummet. Dessa objekt kan vara allt från linjer och cirklar till tre-dimensionella former som kuber och koner.
Mathilde
för ett år sedan
Detta är en grundläggande översikt av procent i matematiken. Procent används i många olika sammanhang, inklusive ekonomi, handel, och procentuell ökning och minskning. Det är ett användbart koncept för att förstå hur en del förhåller sig till en helhet.
Mathilde
för ett år sedan
Sannolikhet handlar om att mäta hur troligt det är att en händelse kommer att inträffa. Det hjälper oss att förstå och kvantifiera osäkerhet och risk inom olika situationer. Sannolikhet är en central del av statistik och används i många aspekter av vårt dagliga liv. Sannolikhet är användbart inom många områden, inklusive spelteori, statistik, och riskanalys. Det hjälper oss att fatta beslut och förutse resultat i en mängd olika situationer. Enkelt sannolikhetsuppgifter dyker frekvent upp på högskoleprovet så detta är något du måste förstå för att prestera bra på kvantitativa delen.
Mathilde
för ett år sedan
Målet med ekvationer är att lösa och hitta värden på variabeln $x$ som uppfyller ekvationens krav, vilket gör det möjligt att förstå och analysera olika typer av relationer och fenomen i matematik och vetenskap.
Morgan
för ett år sedan
Kvadratuttryck är användbara inom algebra för att förenkla ekvationer, lösa problem med andragradsekvationer och för att förstå polynomens egenskaper.
Morgan
för ett år sedan
En funktion i matematiken är som en maskin som tar ett nummer som inmatning och ger oss ett annat nummer som utmatning. Du kan tänka på det som en regel som beskriver hur ett nummer förändras till ett annat. En funktion representeras oftast som $f(x)$ eller $y$, där $x$ är ingången (ingångsvärdet) och $f(x)$ eller $y$ är utgången (resultatet).
Morgan
för ett år sedan
Både medelvärdet och medianen har sina användningsområden beroende på sammanhanget och målen med din analys. Att förstå skillnaderna mellan dem är viktigt för att kunna använda rätt mått för rätt situation.
Leon
för ett år sedan
Olikheter är matematiska uttryck som beskriver hur två eller flera tal eller uttryck relaterar till varandra när det gäller deras storlek eller värde. Istället för att säga att två tal är lika, använder vi olikheter för att uttrycka att ett tal är större än eller mindre än ett annat. Det finns olika typer av olikheter: Mindre än, Större än, Mindre än eller lika med, Större än eller lika med, Olika från.
Leon
för ett år sedan
Svenska språket består till stor del av lånade ord från andra länder. Genom att känna till vilka andra språk som svenskan har mycket låneord ifrån kan du få en fördel under högskoleprovet. Språk är som en levande organism, ständigt i förändring och anpassning. Människor har alltid migrerat, och med dem har även ord och uttryck tagit sig över språkgränser. Svenska språket bär på en fascinerande historia av lånade ord, där tusentals termer har invandrat från olika håll och bidragit till dess rika mångfald.
Morgan
för ett år sedan
Bästa sättet att lära sig bortglömda ord är genom att läsa och titta på TV dagligen så att du utsätts för orden ofta. Sen för att boosta till inlärande är det bra att bara öva, öva och öva för att lära sig fler ord. Ett perfekt ställe att lära sig orden är genom HP Kungens ORD del där du enkelt kan lära dig nya ord och de orden som du inte kan finns det tydliga förklaringar till.
Daniel
för ett år sedan
Högskoleprovet omfattar ofta uppgifter och texter som rör sig inom naturvetenskap, samhällsvetenskap eller teknik, där användningen av specialiserad terminologi är oundviklig. Att behärska dessa termer är inte bara en nyckel till att tolka och svara på frågor korrekt, utan det underlättar även förståelsen av komplexa texter och uppgifter vilket ger dig en fördel på högskoleprovet! Här i listan nedan är några vanliga prefix och suffix för vetenskapliga termer.
Nora
för ett år sedan
Högskoleprovet inkluderar ofta texter eller ord som relaterar till samhällsvetenskap och ekonomi, där användningen av specialiserad terminologi är oundviklig. Att behärska dessa termer är inte bara nyckeln till att korrekt tolka och svara på frågor utan underlättar även förståelsen texterna i LÄS-delen. Nedan är en lista på vanliga prefix och suffix som är bra att känna till inför ORD-delen på högskoleprovet.
Morgan
för ett år sedan
Bästa sättet att lära sig kulturella termer och texter är genom att läsa och titta på TV dagligen så att du utsätts för orden ofta. Sen för att boosta till inlärande är det bra att bara öva, öva och öva för att lära sig fler ord. Ett perfekt ställe att lära sig orden är genom HP Kungens ORD-del där du enkelt kan lära dig nya ord och de orden som du inte kan finns det tydliga förklaringar till.
Nora
för ett år sedan
Många delar av högskoleprovet inkluderar tekniska och naturvetenskapliga frågor där användningen av specialiserad terminologi är oundviklig. Behärskningen av dessa termer är inte bara central för att korrekt tolka och svara på tekniska frågor, utan underlättar också förståelsen av komplexa tekniska texter. Nedan är en lista på prefix och suffix som är bra att känna till för att maximera dina chanser att skriva högt på högskoleprovet.
Leon
för ett år sedan
Medicinska termer, precis som många andra typer av teknisk terminologi, innehåller ofta prefix och suffix som används för att ändra eller förtydliga betydelsen av ett grundord (stam). Att lära sig dessa kan göra att du enkelt kan utesluta många svarsalternativ på ord-delen på högskoleprovet. Nedan finner du en lista på några vanliga suffix och prefix som kan vara bra att kunna.
Nora
för ett år sedan
Många delar av högskoleprovet innefattar frågor som rör samhällsvetenskap och juridik, och där används specialiserad terminologi i hög utsträckning. Behärskningen av juridiska termer är inte bara avgörande för att korrekt tolka texter, utan underlättar också förståelsen av juridiska texter och komplexa ord som kan dyka upp på ORD-delen. Nedan är en lista prefix och suffix till juridiska termer som ofta dyker upp på högskoleprovet.
Leon
för ett år sedan