Leon
Civilingenjör i farkostteknik - KTH
3 min. läsning
för ett år sedan
NOG-delen på högskoleprovet handlar om "Kvantitativa Resonemang." Denna del syftar till att testa din förmåga att resonera och dra slutsatser baserat på kvantitativa data och matematiska information. Här är en grundläggande förklaring av kvantitativa resonemang:
I kvantitativa resonemangspåståenden får du vanligtvis en beskrivning eller ett påstående om en situation eller ett problem som involverar kvantitativa data, t.ex. siffror, procentandelar eller proportioner. Ditt uppdrag är att utvärdera påståendet och avgöra om det är sant, falskt eller om informationen är otillräcklig för att göra en slutsats. NOG-delen består av 12 uppgifter per högskoleprov där du har en uppskattad tid på 20 minuter eller 1 minut och 40 sekunder per uppgift. Svarsalternativen består av fem likadana alternativ för varje fråga.
De fem möjliga svarsalternativen är:
A) i (1) men ej i (2)
B) i (2) men ej i (1)
C) i (1) tillsammans med (2)
D) i (1) och (2) var för sig
E) ej genom de båda påståendena
När du besvarar frågorna måste du använda den information som ges i beskrivningen och inte använda din egen tidigare kunskap. Var noga med att granska alla aspekter av påståendet och överväga om det kan stödjas eller motsägs av de givna kvantitativa data.
Kvantitativa resonemang testar din förmåga att tänka logiskt och resonera utifrån kvantitativa data och information. Det är viktigt att vara noggrann och metodisk när du utvärderar påståenden och att inte hoppa till slutsatser utan att ha noggrann grund för det. Övning och att vara bekant med olika typer av kvantitativa resonemangsuppgifter kan hjälpa dig att bli bättre på att analysera och dra korrekta slutsatser i dessa frågor.
Här är ett exempel på en fråga från NOG:
Ett fartyg utökar sin besättning med 10 personer. Matransonen per person beräknas vara lika stor före som efter utökningen. Hur många personer fanns i besättningen innan den utökades?
(1)
Maten, som skulle ha räckt i ytterligare 20 dagar, kommer nu bara att räcka i 15 dagar.
(2)
När besättningen utökats med 10 personer kommer den tid som maten räcker att förkortas med 5 dagar.
Tillräcklig information för lösningen erhålls
Genom att använda genomtänkta strategier kan man effektivt och systematiskt angripa de uppgifter som dyker upp på NOG-delen, även under tidspress. Att ha rutiner att följa ger en säker känsla och kan vara avgörande för att nå framgång. Här presenterar vi en steg-för-steg guide till ett framgångsrikt tillvägagångssätt för att på ett systematiskt tillvägagångssätt lösa NOG uppgifter.
Läs noga: Läs noga igenom frågan och de två påståendena (1) och (2)
Formulera frågan till en ekvation: Eftersom NOG frågorna är formulerade i text så måste den som löser uppgiften omformulera texten till ekvationer. För att göra det är det bra att läsa igenom frågan igen och använda sig av häftet för att översätta påståenden till siffror och matematiska operationer (addition, subtraktion, division, multiplikation)
Använd påståendena: Börja med att försöka lösa uppgiften med påstående (1), försökt sedan lösa uppgiften med påstående (2). Om ingen av påståendena kunde användas individuellt för att lösa uppgiften, testa att använda påståendena (1) och (2) tillsammans för att lösa uppgiften.
Frågorna formuleras väldigt lika, genom att öva och lära sig hur frågorna formuleras kommer uppgifterna upplevas lättare. När du stöter på orden "tillsammans," "fler," "färre," "dubbelt så många," se till att du alltid relaterar det till matematiska operationer.
För att lyckas i NOG-delen, öva på att hantera bråk, procent och förstå proportionella förhållanden. Genom att snabbt kunna översätta text till en gemensam form som exempelvis bråk eller procent kommer uppgifterna inte bli lika krävande och antalet rätt kommer öka.
KVA-delen på högskoleprovet handlar om "Kvantitativa Jämförelser." Denna del syftar till att testa din förmåga att jämföra och analysera kvantitativa data, såsom siffror, procentandelar och proportioner. Delen är uppbyggd av 20 uppgifter per högskoleprov där den uppskattade tiden är 20 minuter eller 1 minut per fråga. Därför gäller det att snabbt kunna tolka och lösa problemet. Här är en grundläggande förklaring av kvantitativa jämförelser:
Leon
3 min. läsning
2024-03-20
LÄS-delen på högskoleprovet handlar om "Svensk läsförståelse". Det syftar till att testa din förmåga att förstå och analysera texter, inklusive skönlitteratur, sakprosa och tidningsartiklar. Här är en grundläggande förklaring av den svenska läsförståelsedelen:
Daniel
3 min. läsning
2024-03-30
ELF-delen på högskoleprovet handlar om "Engelsk Läsförståelse." Denna del testar din förmåga att förstå och tolka texter på engelska. Här är en grundläggande förklaring av engelsk läsförståelse på högskoleprovet:
Mathilde
3 min. läsning
2024-03-30