Leon
Civilingenjör i farkostteknik - KTH
3 min. läsning
för ett år sedan
DTK-delen på högskoleprovet handlar om "Diagram, Tabeller och Kartor." Denna del testar din förmåga att tolka och använda information som presenteras i grafisk form, inklusive diagram, tabeller och kartor. Här är en grundläggande förklaring av denna del:
Diagram kan vara stapeldiagram, cirkeldiagram, linjediagram eller andra typer av visuella representationer av data. Du måste kunna tolka informationen i diagrammet och dra slutsatser baserat på det. Till exempel kan du bli ombedd att avgöra vilken grupp som har störst andel av något i ett cirkeldiagram eller hur en viss variabel har förändrats över tid i ett linjediagram. DTK-delen består av 24 uppgifter per högskoleprov där du har en uppskattad tid på 46 minuter eller 1 minut och 55 sekunder per uppgift.
Exempel på ett diagram från högskoleprovet
Tabeller presenterar data i en strukturerad form. Du måste kunna läsa och förstå informationen i tabellen, inklusive numeriska värden och kategorier. Du kan bli ombedd att jämföra data i olika kolumner eller rader, räkna ut genomsnitt eller procentandelar och dra slutsatser baserat på tabellen.
Exempel på en tabell från högskoleprovet
Kartor visar geografisk information och kan inkludera information som platser, avstånd, regioner eller fördelning av något i geografiskt perspektiv. Du måste kunna använda kartor för att besvara frågor om geografisk placering, avstånd eller andra relaterade aspekter.
Exempel på en karta från högskoleprovet
För att lösa uppgifterna i denna del av högskoleprovet måste du vara noggrann och metodisk när du granskar grafisk information och använda din förmåga att tolka data och dra slutsatser. Det är viktigt att förstå hur man läser och använder diagram, tabeller och kartor korrekt. Genom att öva på att tolka och använda grafisk information kan du förbättra din förmåga att lösa uppgifter i denna del av provet.
Genom att använda genomtänkta strategier kan man effektivt och systematiskt angripa de uppgifter som dyker upp på DTK-delen, även under tidspress. Att ha rutiner att följa ger en säker känsla och kan vara avgörande för att nå framgång. Här presenterar vi en steg-för-steg guide till ett framgångsrikt tillvägagångssätt för att på ett systematiskt tillvägagångssätt lösa DTK uppgifter.
Strategin är indelad i 4 olika steg för att ta sig an en DTK uppgift.
Överblick: Börja med att snabbt skanna igenom bildmaterial och rubriker. Granska kartor, tabeller och diagram för att få en uppfattning av innehållet. Understryk de nyckelord som tycks viktiga - dessa kan vara datum, kategorier eller måttenheter och är essentiella för att korrekt identifiera relevant information. En första överblick bör inte ta mer än 30 sekunder.
Förstå frågan: Läs igenom varje fråga noggrant. Letande efter nyckelord även i frågeställningen kan vara till stor hjälp.
Djupdyk i rätt diagram/tabell/karta: Använd frågans nyckelord för att avgöra vilket källmaterial som är mest relevant i sammanhanget.
Sök information: Läs såsom kolumnrubriker, och enheter som används (procent, antal etc). För omfattande data kan det vara effektivt att använda de givna svarsalternativen som ett verktyg för att hitta rätt information
Här är några tips inför DTK-delen som är bra att känna till och tänka på när du studerar på frågorna. Det är viktigt att lägga mycket tid på DTK-delen då det är en av delarna som har flest frågor och därmed väger tyngst till ditt resultat på högskoleprovet. Ett tips är att först lära sig alla tips för att senare försöka lära sig en lösningsstrategi. Här är våra bästa tips inför DTK-delen på högskoleprovet.
Rundning och procentberäkningar:Behärskning av att avrunda samt kunna omvanda bråk till procent kan vara fördelaktigt. Exempelvis: 1/2 = 50% 1/3 = 33% 1/5 = 20% 1/10 = 10% 1/20 = 5%
Användning av material:Aktivt användande av provmaterialet, såsom anteckningar och markeringar, minskar risken för fel. Hjälp redskap som linjaler rekommenderas starkt. Glöm inte att det är tillåtet att kladda i provhäftet.
Datavisualiseringar undertexten:Det är vanligt med olika typer av diagram i DTK-delen, som stapel-, cirkel- och linjediagram. Det är viktigt att noga läsa tillhörande förklaringar för att förstå vad som visas – och tillämpa den informationen på frågorna. Ibland behövs hjälptexten för att kunna lösa uppgiften.
NOG-delen på högskoleprovet handlar om "Kvantitativa Resonemang." Denna del syftar till att testa din förmåga att resonera och dra slutsatser baserat på kvantitativa data och matematiska information. Här är en grundläggande förklaring av kvantitativa resonemang:
Leon
3 min. läsning
2024-03-20
LÄS-delen på högskoleprovet handlar om "Svensk läsförståelse". Det syftar till att testa din förmåga att förstå och analysera texter, inklusive skönlitteratur, sakprosa och tidningsartiklar. Här är en grundläggande förklaring av den svenska läsförståelsedelen:
Daniel
3 min. läsning
2024-03-30
XYZ handlar om matematisk problemlösning och är en av de mest grundläggande färdigheterna inom matematik. Det handlar inte bara om att räkna ut ekvationer eller memorera formler, utan om förmågan att tänka kreativt och logiskt för att lösa problem. Första delen på högskoleprovets kvantitativa del är 24 uppgifter matematisk problemlösning som har en uppskattad lösningstid på 24 minuter, eller 1 minut per uppgift.
Daniel
2 min. läsning
2024-03-14