Olikheter

Leon

Civilingenjör i farkostteknik - KTH

1 min. läsning

för ett år sedan

olikheter
olikheter
olikheter
olikheter

Olikheter är matematiska uttryck som beskriver hur två eller flera tal eller uttryck relaterar till varandra när det gäller deras storlek eller värde. Istället för att säga att två tal är lika, använder vi olikheter för att uttrycka att ett tal är större än eller mindre än ett annat. Det finns olika typer av olikheter: Mindre än, Större än, Mindre än eller lika med, Större än eller lika med, Olika från.

Mindre än (<)

Symbolen "$<$" används för att indikera att ett tal är mindre än ett annat. Till exempel, $x < 5$ betyder att $x$ är mindre än 5.

Större än (>)

Symbolen "$>$" används för att indikera att ett tal är större än ett annat. Till exempel, $y > 3$ betyder att $y$ är större än 3.

Mindre än eller lika med ($\leq$)

Symbolen "$\leq$" används för att indikera att ett tal är mindre än eller lika med ett annat. Till exempel, $z \leq 2$ betyder att $z$ är mindre än eller lika med 2.

Större än eller lika med ($\geq$)

Symbolen "$\geq$" används för att indikera att ett tal är större än eller lika med ett annat. Till exempel, $w \geq 1$ betyder att $w$ är större än eller lika med 1.

Olika från ($\neq$)

Symbolen "$\neq$" används för att indikera att två tal inte är lika med varandra. Till exempel, $a \neq 7$ betyder att $a$ inte är lika med 7.

-14 dagar kvar till nästa prov

Börja med att skapa ett konto helt Gratis så kan du testa på alla funktioner och börja din resa mot din Drömutbildning!

Addera eller subtrahera olikheter

Du kan addera eller subtrahera samma värde från båda sidor av olikheten utan att ändra dess natur. Till exempel, om $x < 3$, kan du subtrahera 2 från båda sidor och få $x - 2 < 1$.

Multiplicera eller dividera olikheter

Om du multiplicerar eller dividerar båda sidor av olikheten med ett positivt tal, ändrar du inte olikhetens riktning. Om du multiplicerar eller dividerar med ett negativt tal, inverterar du riktningen på olikheten. Till exempel, om $y > 4$, kan du multiplicera båda sidor med 2 och få $2y > 8$, men om du multiplicerar båda sidor med -1 skulle olikheten bli $ -y < -4$.

Kombinera olikheter

Du kan kombinera flera olikheter genom att använda "och" eller "eller" villkor. Till exempel, om $p > 2$ och $q < 5$, kan du kombinera dem som $p > 2 \land q < 5$.

Exempel

1. Mindre än: $x < 5$

2. Större än eller lika med: $w \geq 1$

3. Olika från: $a \neq 7$

Testa dig själv

$5-x<2$ $y-3>1$

Kvantitet 1

$x$

Kvantitet 2

$y$

Öva på Olikheter

Logo

Öva på Olikheter genom att lösa uppgifter som kommer på högskoleprovet.

-14 dagar kvar till nästa prov

Börja med att skapa ett konto helt Gratis så kan du testa på alla funktioner och börja din resa mot din Drömutbildning!

Relaterade artiklar

Potenser

Dessa potensregler är användbara verktyg inom matematik och används för att förenkla och utforska uttryck med potenser och exponenter. De tillämpas i olika matematiska områden och är grundläggande för att lösa problem som involverar potenser och exponenter. Detta är väldigt viktigt att veta inför högskoleprovet då det ofta förekommer uppgifter som inkluderar följande regler.

Potenser

Leon

1 min. läsning

2024-03-16

Sannolikhet

Sannolikhet handlar om att mäta hur troligt det är att en händelse kommer att inträffa. Det hjälper oss att förstå och kvantifiera osäkerhet och risk inom olika situationer. Sannolikhet är en central del av statistik och används i många aspekter av vårt dagliga liv. Sannolikhet är användbart inom många områden, inklusive spelteori, statistik, och riskanalys. Det hjälper oss att fatta beslut och förutse resultat i en mängd olika situationer. Enkelt sannolikhetsuppgifter dyker frekvent upp på högskoleprovet så detta är något du måste förstå för att prestera bra på kvantitativa delen.

Sannolikhet

Mathilde

3 min. läsning

2024-03-16

Bråk

Ett bråk är en matematisk representation av en del av en helhet. Det är ett sätt att dela upp något i mindre delar. Bråk består av två delar: en täljare och en nämnare. Täljaren representerar antalet delar du har, medan nämnaren representerar det totala antalet delar i helheten. Bråk är användbara för att representera delar av en helhet, och de används i en mängd olika situationer inom matematiken och vardagen. Det är viktigt att förstå de grundläggande reglerna för bråk eftersom de är grunden för många andra matematiska koncept och dyker frekvent upp på högskoleprovet.

Bråk

Morgan

1 min. läsning

2024-03-16