Daniel
Civilingenjör i datateknik - KTH
0 min. läsning
för 10 månader sedan
Delbarhet är en grundläggande koncept inom talteori och aritmetik, och är ett viktigt område att bemästra för högskoleprovet. Delbarhet beskriver när ett heltal kan delas upp exakt i lika stora delar utan att det blir någon rest.
Ett heltal $a$ är delbart med ett annat heltal $b$ (där $b \neq 0$) om det finns ett heltal $k$ sådant att: $$ a = b \cdot k $$ Då säger man att $b$ är en delare till $a$, eller att $a$ är delbart med $b$.
15 är delbart med 3 eftersom: $$ 15 = 3 \cdot 5 $$ Här är 3 en delare av 15.
28 är delbart med 4 eftersom: $$ 28 = 4 \cdot 7 $$ Här är 4 en delare av 28.
För att snabbt avgöra om ett tal är delbart med ett annat, kan man använda delbarhetsregler. Dessa regler är mycket användbara inför högskoleprovet.
Ett tal är delbart med 2 om dess sista siffra är jämn (dvs. 0, 2, 4, 6, 8).
Ett tal är delbart med 3 om summan av dess siffror är delbar med 3.
Ett tal är delbart med 5 om dess sista siffra är 0 eller 5.
Ett primtal är ett heltal större än 1 som endast har två delare: 1 och sig självt. Exempel på primtal är 2, 3, 5, 7, 11, etc.
Ett sammansatt tal är ett heltal större än 1 som inte är ett primtal. Det kan uttryckas som en produkt av primtal. Till exempel:
4 kan uttryckas som $2 \times 2$
6 kan uttryckas som $2 \times 3$
Primtalsfaktorisering innebär att uttrycka ett tal som en produkt av primtal. Detta kan vara särskilt användbart för att studera delbarhetsegenskaper hos större tal.
18: $$ 18 = 2 \times 3 \times 3 $$
84: $$ 84 = 2 \times 2 \times 3 \times 7 $$
Förståelse för delbarhetsprinciperna är avgörande för att lösa problem snabbt och effektivt, vilket är en stor fördel i högskoleprovet.
Vid lösning av taluppgifter på högskoleprovet kan delbarhetsreglerna användas för att snabbt eliminera felaktiga svarsalternativ eller verifiera korrektheten av ett svar.
Medicinska termer, precis som många andra typer av teknisk terminologi, innehåller ofta prefix och suffix som används för att ändra eller förtydliga betydelsen av ett grundord (stam). Att lära sig dessa kan göra att du enkelt kan utesluta många svarsalternativ på ord-delen på högskoleprovet. Nedan finner du en lista på några vanliga suffix och prefix som kan vara bra att kunna.
Nora
1 min. läsning
2024-03-16
Bästa sättet att lära sig bortglömda ord är genom att läsa och titta på TV dagligen så att du utsätts för orden ofta. Sen för att boosta till inlärande är det bra att bara öva, öva och öva för att lära sig fler ord. Ett perfekt ställe att lära sig orden är genom HP Kungens ORD del där du enkelt kan lära dig nya ord och de orden som du inte kan finns det tydliga förklaringar till.
Daniel
1 min. läsning
2024-03-16
Olikheter är matematiska uttryck som beskriver hur två eller flera tal eller uttryck relaterar till varandra när det gäller deras storlek eller värde. Istället för att säga att två tal är lika, använder vi olikheter för att uttrycka att ett tal är större än eller mindre än ett annat. Det finns olika typer av olikheter: Mindre än, Större än, Mindre än eller lika med, Större än eller lika med, Olika från.
Leon
1 min. läsning
2024-03-16