Leon
Civilingenjör i farkostteknik - KTH
0 min. läsning
för 9 månader sedan
Precis som vid subtraktion, kan avrundning vid multiplikation ske antingen före eller efter operationen beroende på vilken precision vi önskar uppnå och enkelheten i beräkningen.
Att avrunda tal före multiplikation gör beräkningarna enklare och snabbare, men detta sker ofta på bekostnad av precision. Exempel på avrundning före multiplikation: Om vi multiplicerar $3.47 \times 2.89$, kan vi välja att avrunda varje tal till närmsta heltal innan vi multiplicerar, vilket ger: $3.47$ avrundas till $3$ $2.89$ avrundas till $3$ Multiplikationen ger sedan: $3 \times 3 = 9$ Det resulterande värdet är enklare att beräkna men inte så precist som det skulle vara utan avrundning före multiplikationen.
Att utföra multiplikationen först och sedan avrunda slutresultatet ger ofta ett mer exakt svar. Exempel på avrundning efter multiplikation: Använda samma tal: $3.47 \times 2.89$ Först utför vi multiplikationen precis som den är: $3.47 \times 2.89 = 10.0283$ Om vi önskar avrunda det slutliga svaret till en decimalplats, avrundas $10.0283$ till $10.0$.
Högskoleprovet inkluderar ofta texter eller ord som relaterar till samhällsvetenskap och ekonomi, där användningen av specialiserad terminologi är oundviklig. Att behärska dessa termer är inte bara nyckeln till att korrekt tolka och svara på frågor utan underlättar även förståelsen texterna i LÄS-delen. Nedan är en lista på vanliga prefix och suffix som är bra att känna till inför ORD-delen på högskoleprovet.
Morgan
1 min. läsning
2024-03-16
Målet med ekvationer är att lösa och hitta värden på variabeln $x$ som uppfyller ekvationens krav, vilket gör det möjligt att förstå och analysera olika typer av relationer och fenomen i matematik och vetenskap.
Morgan
0 min. läsning
2024-03-16
Svenska språket består till stor del av lånade ord från andra länder. Genom att känna till vilka andra språk som svenskan har mycket låneord ifrån kan du få en fördel under högskoleprovet. Språk är som en levande organism, ständigt i förändring och anpassning. Människor har alltid migrerat, och med dem har även ord och uttryck tagit sig över språkgränser. Svenska språket bär på en fascinerande historia av lånade ord, där tusentals termer har invandrat från olika håll och bidragit till dess rika mångfald.
Morgan
3 min. läsning
2024-03-16