Avrundning vid multiplikation

Leon

Civilingenjör i farkostteknik - KTH

0 min. läsning

för 6 månader sedan

Tabeller
Tabeller
Tabeller
Tabeller

Precis som vid subtraktion, kan avrundning vid multiplikation ske antingen före eller efter operationen beroende på vilken precision vi önskar uppnå och enkelheten i beräkningen.

Avrundning före multiplikation

Att avrunda tal före multiplikation gör beräkningarna enklare och snabbare, men detta sker ofta på bekostnad av precision. Exempel på avrundning före multiplikation: Om vi multiplicerar $3.47 \times 2.89$, kan vi välja att avrunda varje tal till närmsta heltal innan vi multiplicerar, vilket ger: $3.47$ avrundas till $3$ $2.89$ avrundas till $3$ Multiplikationen ger sedan: $3 \times 3 = 9$ Det resulterande värdet är enklare att beräkna men inte så precist som det skulle vara utan avrundning före multiplikationen.

-9 dagar kvar till nästa prov

Börja med att skapa ett konto helt Gratis så kan du testa på alla funktioner och börja din resa mot din Drömutbildning!

Avrundning efter multiplikation

Att utföra multiplikationen först och sedan avrunda slutresultatet ger ofta ett mer exakt svar. Exempel på avrundning efter multiplikation: Använda samma tal: $3.47 \times 2.89$ Först utför vi multiplikationen precis som den är: $3.47 \times 2.89 = 10.0283$ Om vi önskar avrunda det slutliga svaret till en decimalplats, avrundas $10.0283$ till $10.0$.

-9 dagar kvar till nästa prov

Börja med att skapa ett konto helt Gratis så kan du testa på alla funktioner och börja din resa mot din Drömutbildning!

Relaterade artiklar

XYZ-delen

XYZ handlar om matematisk problemlösning och är en av de mest grundläggande färdigheterna inom matematik. Det handlar inte bara om att räkna ut ekvationer eller memorera formler, utan om förmågan att tänka kreativt och logiskt för att lösa problem. Första delen på högskoleprovets kvantitativa del är 24 uppgifter matematisk problemlösning som har en uppskattad lösningstid på 24 minuter, eller 1 minut per uppgift.

XYZ-delen

Daniel

2 min. läsning

2024-03-14

Sannolikhet

Sannolikhet handlar om att mäta hur troligt det är att en händelse kommer att inträffa. Det hjälper oss att förstå och kvantifiera osäkerhet och risk inom olika situationer. Sannolikhet är en central del av statistik och används i många aspekter av vårt dagliga liv. Sannolikhet är användbart inom många områden, inklusive spelteori, statistik, och riskanalys. Det hjälper oss att fatta beslut och förutse resultat i en mängd olika situationer. Enkelt sannolikhetsuppgifter dyker frekvent upp på högskoleprovet så detta är något du måste förstå för att prestera bra på kvantitativa delen.

Sannolikhet

Mathilde

3 min. läsning

2024-03-16

Medicinska termer

Medicinska termer, precis som många andra typer av teknisk terminologi, innehåller ofta prefix och suffix som används för att ändra eller förtydliga betydelsen av ett grundord (stam). Att lära sig dessa kan göra att du enkelt kan utesluta många svarsalternativ på ord-delen på högskoleprovet. Nedan finner du en lista på några vanliga suffix och prefix som kan vara bra att kunna.

Medicinska termer

Nora

1 min. läsning

2024-03-16