shapes

Lånade ord

Utforska området tillsammans med HP Kungen.

Svenska språket består till stor del av lånade ord från andra länder. Genom att känna till vilka andra språk som svenskan har mycket låneord ifrån kan du få en fördel under högskoleprovet. Språk är som en levande organism, ständigt i förändring och anpassning. Människor har alltid migrerat, och med dem har även ord och uttryck tagit sig över språkgränser. Svenska språket bär på en fascinerande historia av lånade ord, där tusentals termer har invandrat från olika håll och bidragit till dess rika mångfald.

Det är knappast möjligt att forma en fullständig mening på svenska utan att inkludera ett eller flera lånord från andra språk. Trots att vi idag ofta tänker på engelskan när det kommer till lånord i svenskan, har detta fenomen varit en konstant genom tiderna. Många av de senaste årens nyord i svenskan kommer faktiskt från engelskan, men det är viktigt att komma ihåg att detta är en del av en långvarig trend. Detta märks extra tydligt när man studerar ORD-delen eller LÄS-delen på högskoleprovet, då det är extremt vanligt att låneord dyker upp.

Mer än hälften av de ord som används i dagens svenska har sina rötter i andra språk. Denna ständiga ström av lånord har pågått i tusentals år och har format det svenska språket på olika sätt. Under medeltiden var det tyskan som hade stort inflytande, medan franskan dominerade under 1700-talet. Idag är det engelskan som har en central roll i att berika svenskan med nya ord och uttryck.

Att fastställa ett lånords ursprung är inte alltid en enkel uppgift. Ordet "soffa" är ett utmärkt exempel på detta. Det har funnits i svenskan sedan början av 1700-talet och kan ha lånats in från tyskans "Sofa" eller franskans "sofa". Samma ord finns även i italienska, engelska och turkiska, men från början härstammar det från arabiskan – "suffa", vilket betyder "kudde" eller "vilobänk".

Majoriteten av lånorden i svenskan har sina rötter i latin, tyska, franska och engelska. Trots det har svenskan även lånat in ord och uttryck från en mängd andra språk genom tiderna. Här kan du läsa mer om några av de språk som har bidragit till svenskan genom historien.

Det bästa sättet att lära sig lånade ord är genom att läsa och titta på TV dagligen så att du utsätts för orden ofta. När du exponeras för ord du inte känner igen, är det en bra teknik att försöka tänka på vad ordet är på engelska eller tyska för att försöka se likheter mellan orden. Ett perfekt ställe att lära sig ord som ofta dyker upp på högskoleprovet är genom HP Kungens ORD del, där du enkelt kan lära dig nya ord och de ord som du inte kan finns det tydliga förklaringar till.

Öva på Plugga på lånade ord

Logo

Öva på Plugga på lånade ord genom att lösa uppgifter som kommer på högskoleprovet.

Öva på mer än 575 uppgifter inom Lånade ord

Skrivet av

Leon

Uppgradera din upplevelse med HP Kungen Premium

Med premium kan du fokusera på att lära dig om Lånade ord och öva på alla uppgifter inom ämnet.